Direct naar de contentDirect naar de footer

Actief

Lekker actief de deur uit kun je het beste in Drenthe! No nonsense, puur, oorspronkelijk, echt. Ga terug naar de basis, ontdek je Oerinstinct en kom naar Drenthe. Bekijk snel de informatie hieronder en inspireer uzelf nu!

Baggelhuizerplas
De Baggelhuizerplas is een plas en recreatiegebied met stranden, grasvelden en bossen. Het gebied ligt direct achter Van der Valk Hotel Assen. Vanuit het hotel loopt u zo het prachtige natuurgebied in. De plas is ontstaan uit een zandafgraving en dankt zijn naam aan de Asser woonwijk Baggelhuizen. Het recreatiegebied is 125 ha groot, bosrijk, waterrijk, en ruimtelijk. De plas heeft een groot strand, speeleiland en vlonder in het water met glijbaan en kabelbaan. Het water is zo'n 2,5 m diep. Op het terrein vind je ook een kiosk, toiletten, een douche en sportvelden (volleybalveld en voetbalveld). Nabij de badzone is een speciale BBQ-/picknickplaats. Het is er netjes onderhouden en er is voldoende parkeergelegenheid.

De plas zelf ligt in een groot recreatiegebied waar je ook prachtig kunt fietsen of wandelen.


Hunebedden

Wist u dat hunebedden de oudste monumenten van Nederland zijn? Ze zijn gebouwd van zwerfkeien die in de IJstijd naar Drenthe zijn meegevoerd. Hunebedden hebben geen naam, maar wel een nummer. In Drenthe vindt u D1 tot en met D54. 47 van deze hunebedden vindt u langs de Hunebedhighway, de Route 66 van Nederland.
De N34, die u van Zuidlaren naar Coevorden brengt, is omgedoopt tot de Hunebedhighway. Niet zo gek deze naam, want van de 52 hunebedden die Drenthe rijk is, liggen er maar liefst 47 langs deze weg. Te veel om te allemaal te bekijken. Helemaal omdat er langs de Hunebedhighway nog veel meer bijzonders te ontdekken is!

Natuurgebied Fochteloërveen
Het Fochteloërveen is een 2500 ha groot natuurgebied op de grens van de Nederlandse provincies Friesland en Drenthe, bij het dorp Veenhuizen. Het geldt als één van de weinige en best bewaarde hoogveengebieden in Nederland. In de 18e en 19e eeuw werd de massale turfwinning stopgezet en slechts dit hoogveengebied bleef bestaan. Door goed waterbeheer is het een gebied waar zeldzame planten en dieren voorkomen. Denk aan veenplanten zoals veenpluis, waterveenmos en wollegras. Bijzondere dieren in dit gebied zijn ringslangen, gladde slangen, adders en amfibieën.

Kraanvogels
Zeer bijzonder is dat er zich vanaf 1999 territoriale kraanvogels gevestigd hebben. Vooral het natte hoogveen en de stilte maakt het voor hen een ideale omgeving. De komende jaren wordt het gebied verder ontwikkeld, waarbij zowel met de toerist als met de kraanvogel rekening wordt gehouden.

Hondsrug
Het Hondsruggebied is uniek. De ruggen en dalen werden in de ijstijden gevormd. De prehistorische mens liet er ons zijn schatten na. Duizenden jaren lang gaven mensen vorm aan een landschap dat van alle tijden is. Het Hondsrug UNESCO Global Geopark is groter dan de Hondsrug alleen. Het bestaat uit een stelsel van evenwijdig lopende ruggen in het landschap, van elkaar gescheiden door beekdalen. Het loopt van het centrum van Groningen tot de vestingstad Coevorden.

Nationaal Park Drentsche Aa
Het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa heeft haar naam te danken aan de bijzondere beek die door het landschap loopt: De Drentsche Aa. 'Duizenden jaren cultuur in een waaier van meanderende beken'. Nergens in Nederland vind je een beek als de Drentsche Aa. Kronkelend haar weg zoekend door het landschap, zoals zij dat al eeuwen en eeuwen gedaan heeft. In dit uitzonderlijk gaaf gebleven landschap creëerden boeren gedurende duizenden jaren een grote rijkdom aan natuur.