Direct naar de contentDirect naar de footer
Drents Museum
Drents Museum

Cultuur

Op cultureel gebied heeft Assen & omgeving erg veel te bieden. Het Drents Museum staat bekend om zijn spraakmakende exposities, maar heeft ook een uitgebreide vaste collectie. In het Hunebedcentrum ontdekt u alles over dé iconen van Drenthe. In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt de geschiedenis van Kamp Westerbork verteld. Het Nationaal Gevangenismuseum is niet alleen leerzaam en interessant, kinderen beleven er een geweldig dagje uit. Van Assen tot Orvelte, Drenthe heeft genoeg te bieden.

Drents Museum

Drents Museum

Het Drents Museum in Assen is al méér dan 150 jaar een begrip in Drenthe. Het is een toonaangevend museum dat jaarlijks spraakmakende en succesvolle tentoonstellingen organiseert over archeologie, figuratieve kunst en de Art Nouveau/Art Deco.

Meer info
Koloniën van Weldadigheid

Koloniën van Weldadigheid

Een unieke geschiedenis van armoedebestrijding in Nederland en Vlaanderen. Laat u verwonderen door deze buitengewone landschappen met een krachtig en ongewoon verhaal.

200 jaar geleden, in 1818, richt Johannes van den Bosch de Maatschappij van Weldadigheid op. Arme gezinnen, bedelaars en zwervers kunnen gaan werken in één van de Koloniën van Weldadigheid. Ze krijgen een eigen woning en een stukje grond om te bewerken. Een hard bestaan. Door middel van arbeid en scholing wordt de Kolonisten discipline bijgebracht, zodat ze na verloop van tijd in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Het grootste oppervlak van de Koloniën van Weldadigheid ligt in Drenthe, in Veenhuizen, Fredriksoord en Wilhelminaoord.

Het bijzondere verhaal en het unieke landschap dat eruit voortkwam leidden tot deUNESCO werelderfgoed status.

Meer info
Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een museum waar de geschiedenis van Kamp Westerbork wordt verteld. Het gebouw was vormgegeven als een voormalige barak met een replica van een tentoonstelling in Auschwitz. De permanente tentoonstelling Durchgangslager Westerbork vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen over het kamp.

Meer info
Gevangenismuseum Veenhuizen

Gevangenismuseum Veenhuizen

Heeft u wel eens aan de schandpaal gestaan? Een cel van binnen gezien? Op de stoel van de rechter gezeten? In het Gevangenismuseum kan het allemaal. Misdaad en straf zijn van alle tijden, maar de manier waarop we straffen is door de eeuwen heen sterk veranderd. Hier ontdekt u alles over misdaad en straf in Nederland vanaf 1600 tot en met nu. Het museum is gevestigd in een van de oude dwanggestichten die in 1823 door de Maatschappij van Weldadigheid in Veenhuizen zijn gebouwd voor bedelaars en landlopers. Veenhuizen is een bijzonder dorp met een wonderlijke geschiedenis, meer dan honderd rijksmonumenten en vijf gevangenissen die nog steeds in gebruik zijn.

Meer info
Museumdorp Orvelte

Museumdorp Orvelte

Orvelte is een brinkdorp in de provincie Drenthe. Het dorp is vermoedelijk ontstaan tussen de 11e en 13e eeuw. Orvelte presenteert zichzelf als museumdorp vanwege de vele historische bezienswaardigheden in en rond het dorp. Naast de "normale" dagelijkse bedrijvigheid en woonfunctie van het dorp is een groot aantal boerderijen en andere gebouwen ingericht voor het publiek.

Meer info
Hunebedcentrum

Hunebedcentrum

Het Hunebedcentrum is een archeologisch museum in het Drentse dorp Borger, op een steenworp afstand van het grootste hunebed van Nederland. Het museum beschikt over een museumwinkel, een museumcafé en een kenniscentrum. Het Hunebedcentrum vertelt het verhaal over de hunebedden en de hunebedbouwers in vaste en tijdelijke tentoonstellingen.

Meer info