Direct naar de contentDirect naar de footer

Drents Museum

Het Drents Museum in Assen is al méér dan 150 jaar een begrip in Drenthe. Het is een toonaangevend museum dat jaarlijks spraakmakende en succesvolle tentoonstellingen organiseert over archeologie, figuratieve kunst en de Art Nouveau/Art Deco.

Het museum heeft een grote vaste collectie over de prehistorie van de provincie Drenthe met vaste en wisseltentoonstellingen. Ook zijn er veenlijken te bezichtigen zoals het meisje van Yde en het paar van Weerdinge. Er zijn vondsten uit de trechterbekercultuur te vinden, en ook de oudste boot ter wereld, de Kano van Pesse, is in het museum te vinden. Het museum heeft ook een vaste collectie van figuratieve kunst. In de speciaal ingerichte stijlkamers in het Ontvangershuis is te zien hoe welgestelde Drentse families in vorige eeuwen geleefd hebben. In de tuin aan de achterzijde van het museum staat het bronzen standbeeld van Bartje.

  • In de ban van de Ararat

    Hoewel de Ararat niet in Armenië ligt, zijn deze beroemde heilige berg en de kleinste republiek van de Zuidelijke Kaukasus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vanaf 11 mei 2022 t/m 30 oktober 2022 spelen Armenië & Ararat de hoofdrol in de tentoonstellingIn de ban van de Ararat - Schatten uit het oude Armenië. Schitterende objecten uit het History Museum of Armenia in Yerevan én een uniek reliek van de Ark van Noach komen naar Assen.

    Reliek Ark van Noach naar Assen

    Een van de topstukken in de tentoonstelling is een reliek van de Ark van Noach. Dit houtfragment van de ark zou de heilige Jacob van Nisibis in de 4de eeuw na Christus aan de voet van de Ararat hebben gevonden. Het reliek wordt bewaard in de oudste kathedraal ter wereld: de kathedraal van Etsjmiadzin in Armenië. Samen met de circa 170 kostbare archeologische voorwerpen is het reliek te bewonderen in de tentoonstellingIn de ban van de Ararat.

  • Drentse Veenlijken

    Het meisje van Yde is weer te zien op haar vertrouwde plaats in het Drents Museum. Vanwege de uitbreiding van het café konden ze haar een tijdje niet tonen. Op veler verzoek is ze tijdelijk weer terug. Naast het meisje van Yde zijn ook een paar andere veenlijken uit de collectie van het museum te bewonderen. Evenals de reconstructie van het hoofd van 'ons meisje'.

    Bijzondere vondsten

    De prehistorische veenlijken zijn topstukken uit de archeologiecollectie van het museum. Deze mensen zijn tijdens de Bronstijd, IJzertijd en Romeinse tijd in het Drentse veen achtergelaten. Vaak vertonen deze lijken sporen van geweld, wat erop wijst dat de meeste van deze mensen niet zijn verdwaald of verongelukt, maar omgebracht en vervolgens bewust in het veen geplaatst, vermoedelijk als offer aan de goden.

Kindermuseum

Speciaal voor kinderen tussen 6 en 12 jaar heeft het Drents Museum een Kindermuseum Boordevol Energie! In dit interactieve Kindermuseum, dat in samenwerking met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is ontwikkeld, leren kinderen spelenderwijs over het gebruik van energie.