Direct naar de contentDirect naar de footer
Op reis met Vincent
Op reis met Vincent

Drents Museum

Het Drents Museum in Assen is al méér dan 150 jaar een begrip in Drenthe. Het is een toonaangevend museum dat jaarlijks spraakmakende en succesvolle tentoonstellingen organiseert over archeologie, figuratieve kunst en de Art Nouveau/Art Deco.

Het Drents Museum is aan het verbouwen. Op deze pagina lees je wat je op dit moment kunt verwachten bij een museumbezoek én wat de plannen zijn!

 • Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe

  Nooit eerder was de Drentse periode van Vincent van Gogh onderwerp voor een grote tentoonstelling. Op reis met Vincent neemt je mee op Van Goghs Drentse avontuur.

  Volg Vincent tijdens zijn omzwervingen door het Drenthe van 1883. 140 jaar nadat Vincent in Drenthe arriveerde zijn zoveel mogelijk werken uit zijn Drentse oeuvre voor het eerst bij elkaar te zien. Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe is van maandag 11 september 2023 tot en met zondag 7 januari 2024 te zien in het Drents Museum in Assen.

  Exclusief oeuvre
  Naast enkele tientallen aquarellen en tekeningen zijn er vandaag de dag zijn nog slechts zes schilderijen uit de Drentse periode bekend. Het in 2019 samen met het Van Gogh Museum aangekochte werk Onkruid verbrandende boer, is daar één van. In de tentoonstelling Op reis met Vincent zijn meer dan twintig Van Goghs te zien, maar ook schilderijen, aquarellen en tekeningen van inspiratiebronnen en tijdgenoten.

 • Menyala

  Nu te zien in het museum: Menyala - De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe. De tentoonstelling Menyala - in co-creatie met zeven jonge Molukkers met roots in Drenthe - laat nét een ander licht schijnen op de Molukse geschiedenis dan hoe we die doorgaans kennen.

  Na de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië komen grote groepen Molukkers naar Nederland. Van de bijna 13.000 Molukkers die in 1951 aankomen, belanden er zo'n 3.000 in Drenthe. De meesten jong en vol toekomstdromen. De tentoonstelling Menyala - Maleis voor ‘schitteren’ – vertelt aan de hand van honderd voorwerpen, video’s, foto’s en spoken word over de pijn en het verdriet, maar ook over de ambities en idealen. Het belicht het gevoelige verleden met de rauwe randen, maar juist ook de passie en veerkracht van de Molukse gemeenschap. De tentoonstelling is te zien tot en met 1 oktober 2023.