Direct naar de contentDirect naar de footer

Drents Museum

Het Drents Museum in Assen is al méér dan 150 jaar een begrip in Drenthe. Het is een toonaangevend museum dat jaarlijks spraakmakende en succesvolle tentoonstellingen organiseert over archeologie, figuratieve kunst en de Art Nouveau/Art Deco.

 • Viva la Frida!

  De grote Frida Kahlo-tentoonstelling komt al in het najaar van 2020 naar het Drents Museum in Assen.Viva la Frida! – Leven en werk van Frida Kahlo, die aanvankelijk voor een periode van drie maanden in 2021 stond gepland, is nu al te zien van 10 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022 en beslaat bijna zes maanden. Bovendien is de tentoonstelling, naast de fameuze collectie schilderijen en tekeningen van Museo Dolores Olmedo, uitgebreid met een collectie biografische objecten van Museo Frida Kahlo met onder meer kleding, korsetten en sieraden. Deze twee collecties zijn inViva la Frida!voor het eerst samen te zien. Het biedt het Drents Museum de unieke kans om het complete Frida-verhaal te vertellen. In een flankerende tentoonstelling is hedendaags werk te zien dat geïnspireerd is door Frida Kahlo.

 • In de ban van de Ararat

  Hoewel de Ararat niet in Armenië ligt, zijn deze beroemde heilige berg en de kleinste republiek van de Zuidelijke Kaukasus onlosmakelijk met elkaar verbonden. In het voorjaar van 2021 spelen Armenië & Ararat de hoofdrol in de tentoonstellingIn de ban van de Ararat - Schatten uit het oude Armenië. Schitterende objecten uit het History Museum of Armenia in Yerevan én een uniek reliek van de Ark van Noach komen naar Assen.

  Na de grote internationale archeologietentoonstellingen overIranenNubiëin 2018, presenteert het Drents Museum volgend voorjaar het verhaal van de rijke cultuur van Armenië. Een verhaal waarin de ruim 5.000 meter hoge Ararat niet kan ontbreken. Volgens de traditie stammen de Armeniërs rechtstreeks af van Hayk, een achter-achterkleinzoon van Noach die met zijn beroemde ark vastliep op de flanken van de Ararat.

  Archeologische rijkdom Armenië
  In de tentoonstellingIn de ban van de Araratmaakt de bezoeker een reis door de rijke geschiedenis van Armenië. Van de steentijd waarin de homo erectus vanuit Afrika naar Eurazië trok en neerstreek in het huidige Armenië, via de eerste belangrijke leiders die zich rond 1500 voor Christus in monumentale grafheuvels lieten bijzetten en het koninkrijk Urartu, tot het grote rijk van koning Tiridates III (287-330 na Chr.) die het christendom tot staatsgodsdienst maakte.

  Gouden en zilveren sieraden, wapens, aardewerken potten en bronzen beeldjes van dieren en krijgers geven een beeld van de indrukwekkende archeologische rijkdom van Armenië, van de vroegste tijden tot de komst van het christendom. Een groot deel van deze kostbare voorwerpen is voor het eerst in Nederland te zien.

  Reliek Ark van Noach naar Assen
  Een van de topstukken in de tentoonstelling is een reliek van de Ark van Noach. Dit houtfragment van de ark zou de heilige Jacob van Nisibis in de 4de eeuw na Christus aan de voet van de Ararat hebben gevonden. Het reliek wordt bewaard in de oudste kathedraal ter wereld: de kathedraal van Etsjmiadzin in Armenië. Samen met de circa 170 kostbare archeologische voorwerpen is het reliek te bewonderen in de tentoonstellingIn de ban van de Ararat.

 • Into Nature 2021

  Na de fascinerende eerste twee edities in Noord-Drenthe en Frederiksoord strijkt de tweejaarlijkse beeldende kunstexpeditie Into Nature in 2021 neer in de Zuidoosthoek van Drenthe. In het Bargerveen bij Emmen om precies te zijn. Dit gebied vormt vanaf 31 juli 2021 het decor waarin je de hele zomer wandelend en fietsend kunt genieten van spectaculaire kunstwerken.

  New Energy
  Het thema van deze editie isNew Energyen dit heeft alles te maken met de locatie waar de kunstwerken te zien zijn. Het Bargerveen is een van de laatste hoogveengebieden van Noordwest-Europa. Energie is hier letterlijk zichtbaar en dit dient als inspiratiebron voor de kunstenaars. Artistiek leider Hans den Hartog Jager is gegrepen door het gebied. “Het Bargerveen is kaal, leeg en indringend én het staat er bol van de energie. Historische energie, verdwenen energie, onzichtbare energie, controversiële energie, nieuwe energie – de geschiedenis en het landschap van het Bargerveen is er diep van doortrokken.” New Energy staat daarnaast symbool voor de faciliteiten die de laatste jaren aan het gebied zijn toegevoegd, zoals nieuwe fiets- en wandelpaden en de vorig jaar geopende Schaapskooi in Weiteveen. Een groot publiek kan zo kennis maken met dit prachtige, woeste en onontdekte gebied.

  Kunstenaars
  In totaal maken zo'n 20 kunstenaars van over de hele wereld werken voorInto Nature. Op dit moment zijn ze druk aan het schetsen en vinden er locatieverkenningen plaats in het Bargerveen. De kunstenaars worden binnenkort bekend gemaakt.

 • Deborah Poynton

  Het Drents Museum bereidt zich voor op de tentoonstelling van de schilderijen van Deborah Poynton (Durban, 1970). Deborah Poynton werd geboren in Zuid-Afrika en bracht haar jeugd door in Groot-Brittannië, Swaziland en de Verenigde Staten. Ze studeerde twee jaar aan de Rhode Island School of Design. Op negentienjarige leeftijd keerde ze terug naar Zuid-Afrika, waar ze in Kaapstad fulltime ging schilderen. In Nederland is Poynton nauwelijks bekend. Het Drents Museum brengt hier verandering in en toont schilderijen die zij in de afgelopen tien jaar maakte. Hieronder is ook het drieluikBeyond Belief, dat Poynton speciaal voor de tentoonstelling maakte. De tentoonstellingBeyond Beliefvan Deborah Poynton is te zien van 18 april 2021 tot en met 5 september 2021.

Kindermuseum

Speciaal voor kinderen tussen 6 en 12 jaar heeft het Drents Museum een Kindermuseum Boordevol Energie! In dit interactieve Kindermuseum, dat in samenwerking met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is ontwikkeld, leren kinderen spelenderwijs over het gebruik van energie.