Direct naar de contentDirect naar de footer

The Great Liao

In 2017 staan in de tentoonstellingThe Great Liaode rijkdommen van een nomadendynastie uit Binnen-Mongolië in de schijnwerpers. ​

 • The Great Liao

  De Liao-dynastie vertelt het wonderlijke verhaal van een van oorsprong nomadisch volk dat in de 10de en 11de eeuw een groot en machtig rijk kon opbouwen in Mongolië. Een rijk dat niet alleen het huidige Mongolië omvatte, maar ook grote delen van Rusland en China. Vondsten uit 30 verschillende graven vormen de kern vanThe Great Liao, een grote internationale archeologische tentoonstelling, die als eerste in het Drents Museum te zien is in 2017.

 • Gouden dodenmasker

  Spectaculair hoogtepunt in de expositie is het graf van de prinses van Chen. In 1018 overleed zij op jonge leeftijd en kreeg een gouden dodenmasker mee als teken van haar koninklijke waardigheid. Het masker laat, samen met ruim 120 kostbare voorwerpen waaronder schitterend aardewerk, sieraden, serviesgoed en paardentuig, de pracht en praal van de Liao-dynastie zien.

 • The American Dream

  In het najaar van 2017 presenteren het Drents Museum en de Kunsthalle Emden (Duitsland) de grote internationale kunsttentoonstelling The American Dream. De dubbeltentoonstelling - tegelijkertijd te zien in Assen en Emden - is een tweeluik over Amerikaans realisme van 1945 tot heden met onder meer werken van Amerikaanse topkunstenaars als Edward Hopper, Andrew Wyeth, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Alice Neel, Richard Diebenkorn, Martha Rosler, Alex Katz en Chuck Close.

 • Samenwerking Amerikaanse musea

  Het is de eerste keer dat zo’n groot overzicht van Amerikaans realisme in Europa te zien is. Het Drents Museum focust op de Amerikaanse kunst van 1945 tot 1965, terwijl Kunsthalle Emden de schijnwerpers richt op de kunst van 1965 tot heden. De beide musea werken samen met verschillende Amerikaanse musea en particuliere collecties die toonaangevende verzamelingen op het gebied van Amerikaans realisme hebben.

 • Serie Internationaal Realisme

  Met hedendaags realisme als belangrijke pijler in de collectie, is het Drents Museum in 2009 gestart met de serie Internationaal Realisme in het Drents Museum. Na Realisme uit Leipzig (2009), De Sovjet Mythe (2012) en De Kim Utopie (2015) wil het Drents Museum met The American Dream een westerse tegenhanger tonen. Naast de abstracte kunst heeft zich in Amerika na de Tweede Wereldoorlog een nieuwe vorm van realisme ontwikkeld: een koele realistische blik op het dagelijks leven, ‘the American way of life’.

Kunsthalle Emden

Voor het project The American Dream heeft het Drents Museum een nauwe samenwerking gezocht met de Kunsthalle Emden. Het Duitse museum net over de grens heeft spraakmakende tentoonstellingen gemaakt over hedendaagse kunst en in het bijzonder realisme, zoals Realismus, Das Abenteuer der Wirklichkeit (2010). Met The American Dream vinden het Drents Museum en de Kunsthalle Emden inhoudelijke aansluiting. Daarnaast biedt de samenwerking mogelijkheden op het gebied van grensoverschrijdende marketing en toerisme. In de komende periode wordt dat verder uitgewerkt.
Nieuwbouw

Ga op verkenningstocht door het vernieuwde Drents Museum. Het museum is sinds november 2011 weer open voor publiek. Met een grote nieuwbouw heeft het museum veel ruimte voor grote wisselende internationale tentoonstellingen. Ook de oudbouw is opnieuw vormgegeven. Het prachtige contrast tussen oud en nieuw begint al bij aankomst bij het museum. Tegen de achtergrond van het oude Koetshuis ligt de nieuwe, gedeeltelijk ondergrondse tentoonstellingszaal van het museum. In het oude gedeelte bewonder je de vaste afdelingen Archeologie, Hedendaagse Realisme en Kunst uit 1885-1935, terwijl in de nieuwe museumvleugel grote tentoonstellingen te zien zijn.

Het Drents Museum is op 28 november 1854 opgericht als Provinciaal Museum van Drentse Oudheden. In het begin paste het hele bezit van het museum in één enkele kast. Ruim 150 jaar later telt de collectie meer dan 90.000 voorwerpen, met als speerpunten Archeologie, Hedendaags Realisme en Kunst 1885 – 1935.

Het Drents Museum organiseert jaarlijks meerdere internationale tentoonstellingen passend bij deze drie speerpunten. Hierbij is de internationale Archeologie leidend. Het museum is uitgegroeid tot een toonaangevend museum dat bezoekers trekt uit alle delen van het land

Kindermuseum

Speciaal voor kinderen tussen 6 en 12 jaar heeft het Drents Museum een Kindermuseum Boordevol Energie! In dit interactieve Kindermuseum, dat in samenwerking met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is ontwikkeld, leren kinderen spelenderwijs over het gebruik van energie.