Direct naar de contentDirect naar de footer

Moestuin

Van der Valk Hotel Assen beschikt over een eigen moestuin. Vers van het land naar het restaurant!

Onze moestuin

Onze moestuin

De moestuin is ongeveer een voetbalveld groot. We werken in de tuin volgens de biologische richtlijnen en gebruiken dus geen kunstmest of conventionele bestrijdingsmiddelen, wel zetten we meststoffen van natuurlijke oorsprong in en bestrijden we de ziekten en plagen met natuurlijke producten, we doen dit in samenwerking met ecostyle. In het kader van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen is dit een mooi initiatief om iets bij te dragen aan het milieu.

De tuin kent een vruchtwisseling van zes jaar, dat betekent dat we om de zes jaar op dezelfde plek terugkomen met dezelfde groente, dit doen we omdat er anders kans is op specifieke ziekten en plagen. Ook wordt er om de twee jaar een groenbemester toegepast om het bodemleven te activeren en te verbeteren.

In de moestuin staan veel kruiden, waaronder chocolademunt. Daarmee maken we verse thee. En natuurlijk komt al die kraakverse groente elke dag, in het seizoen, op het bord van onze gasten. Ook staat er een riet gedekt huisje waar we groepen ontvangen. Dat varieert van zakelijke bbq's tot leerlingen van scholen die spelenderwijs leren over het telen en eten van groente.

In de moestuin staan diverse bijenkasten en insectenhotels. Daarnaast is de omgeving hierop aangepast, zodat er genoeg voeding is voor deze insecten. Dit alles met als uiteindelijke doel dat het hotel iets terug kan doen voor de natuur in de nabije omgeving. Het ultieme streven is een bijdrage realiseren in de afname van de bijensterfte in Drenthe. Bovendien zal de honing die de bijen produceren zoveel mogelijk worden gebruikt door de keuken van Hotel Assen. Zo ontstaat een unieke ervaring voor gasten én fijnproevers. Uiteraard is de honing ook te koop voor onze gasten, u kunt hiervoor terecht bij onze receptie.

Als u vanuit het hotel langs het paadje achter de dierenweide loopt (parallel aan de A28) dan komt u vanzelf bij de moestuin terecht.

De groentes

In de 28Moestuin verbouwen we een grote variatie van groenten en kruiden:

  • tien verschillende kruiden, zoals munt, bieslook, koriander , salie en rozemarijn.
  • negen verschillende koolsoorten zoals witte en rode kool, paksoi en Broccoli
  • tien verschillende bladgroenten zoals diverse soorten sla, Spinazie en Prei
  • zeven verschillende wortelgroenten zoals Witlof, rode bieten, worteltjes en pastinaak.
  • Zes soorten groenten die niet onder de vorige categorie vallen zoals boontjes, komkommer, courgette, rabarber en aardbeien

Er werken in het seizoen gemiddeld 4 medewerkers in de tuin gedurende 6 uur per dag. Dit is een project met Werkplein Baanzicht; deze personen hebben een afstand tot de arbeidsmarkt en krijgen op deze manier meer relevante werkervaring.

U vindt de moestuin zo: aan het einde van het parkeerterrein, links van de vijver en geitjes, volgt u het pad richting het bos. Dan links aanhouden op het pad (langs snelweg), na ca. 250 meter ziet u aan de linkerhand onze eigen Valk moestuin!