Direct naar de contentDirect naar de footer

Moestuin

Van der Valk Hotel Assen beschikt over een eigen moestuin. Vers van het land naar het restaurant!

De moestuin heeft de grootte van een voetbalveld. Voor ons werk in de tuin gelden biologische richtlijnen en daarom gebruiken wij geen meststoffen of conventionele bestrijdingsmiddelen, maar natuurlijke meststoffen en bestrijden wij ziekten en plagen met natuurlijke producten, in samenwerking met Ecostyle. Als onderdeel van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen vinden wij dit een mooi initiatief, waarmee wij een bijdrage kunnen leveren aan het milieu.

De tuin heeft een vruchtwisseling van zes jaar, wat betekent dat we elke zes jaar met dezelfde groenten op dezelfde plek terugkomen. Hierdoor minimaliseren we de kans op het optreden van specifieke ziekten en plagen. Daarnaast gebruiken wij elke twee jaar een groenbemesting, om het bodemleven te activeren en te verbeteren.

In de moestuin staan ​​veel kruiden, waaronder de chocolademuntplant, waar verse thee van wordt gezet. Het spreekt voor zich dat tijdens het seizoen iedere dag alle verse en knapperige groenten op het bord van onze gasten belanden. In de tuin staat ook een huisje met rieten dak, waar we groepen verwelkomen. Het is perfect geschikt voor zakelijke barbecues, maar ook voor scholen die hun leerlingen de kans bieden om buiten de klas om te leren over het kweken en eten van groenten.

In de moestuin verbouwen we een grote variatie van groenten en kruiden:

  • verschillende kruiden, zoals munt, bieslook, koriander, salie en rozemarijn.
  • verschillende koolsoorten zoals witte en rode kool, paksoi en Broccoli
  • verschillende bladgroenten zoals diverse soorten sla, Spinazie en Prei
  • verschillende wortelgroenten zoals Witlof, rode bieten, worteltjes en pastinaak.
  • groenten zoals boontjes, komkommer, courgette, rabarber en aardbeien
Bij de moestuin van Hotel Assen hebben we ook hele bijzondere gasten: de honingbijen. Deze fascinerende kleine wezentjes worden met veel zorg en liefde verzorgd door onze eigen imker én banqueting-topper, Nalini.
Nalini zorgt ervoor dat de bijen de ideale omstandigheden hebben om te floreren. We beschikken over drie bijenkasten waar de bijen hun honing kunnen produceren.

Het bijzondere is dat deze bijen niet alleen een positieve impact hebben op het milieu, maar ook op de smaakpapillen van onze gasten. Dankzij onze imker kunnen we namelijk genieten van onze eigen, overheerlijke Hotel Assen honing. De honing wordt zorgvuldig geoogst en verwerkt door Nalini, waarna het zijn weg vindt naar onze keuken zodat het verwerkt kan worden in verschillende gerechten. Uiteraard verkopen we deze honing ook in onze Valk To Go shop.

U vindt de moestuin zo: aan het einde van het parkeerterrein, links van de vijver en geitjes, volgt u het pad richting het bos. Dan links aanhouden op het pad (langs snelweg), na ca. 250 meter ziet u aan de linkerhand onze eigen Valk moestuin!